Dansk-tysk samhandel led i 2023

Nye tal fra de tyske handelskamre (DIHK) viser, at dansk-tysk samhandel gik tilbage sidste år. Mens den tyske eksport til Danmark faldt med -8,6 %, faldt den danske eksport til Tyskland med -7 %. Det er mere end gennemsnittet i eurozonen på hhv. -4,4 % og -6,6 %.

8.2.2024

Faldet kommer efter et 2022 med et meget højt niveau, men skyldes også svage globale konjunkturer, som påvirker både den danske og tyske økonomi. Økonomisk usikkerhed og geopolitiske spændinger dæmper forbrugernes og virksomhedernes tillid. 

I Tyskland er økonomien udover de globale konjunkturer bl.a. påvirket af budgetkrisen. 

Men også i Danmark er økonomien påvirket af høj inflation og rentestigninger. Industriproduktionen og eksporten holdes oppe af medicinalindustrien, men ser man bort herfra, har der i den danske industriproduktion været en tilbagegang i 2023. 

Ser vi frem mod 2024, er vi let optimistiske hvad angår dansk-tysk samhandel. I Danmark er inflationen på vej ned, beskæftigelsen er historisk høj, og der er udsigt til store offentlige investeringer. I Tyskland er den økonomiske situation stadig usikker og flere økonomiske vismænd har i begyndelsen af året igen sænket deres prognose for 2024. Vi forventer, at de globale konjunkturer vil få stor betydning for udviklingen i både Danmark og Tyskland.