Tre gode argumenter for Europa

Verdens største markedsplads, retssikkerhed og livskvalitet er gode argumenter for, at Europa er verdens mest populære investeringslokation.

Vidste du, at Europa er verdens mest populære investeringslokation? Det fremgår af en undersøgelse fra Ernst & Young. De spurgte sidste år over 500 internationale investorer om de mest attraktive regioner for investeringer. Resultatet var, at Vesteuropa med 53 % kom på førstepladsen, Kina med 42 % på andenpladsen, og Central- og Østeuropa kom på tredjepladsen med 41 %.

De gode tal for Europa har dog overrasket mig, for jeg er påvirket af artikler om, hvordan vi i Europa er bagud i forhold til USA og Kina mht. digitalisering, start-ups og lign.

Men nogle gange kræver det jo afstand at erkende kvaliteter. Og der er stadigvæk rigtig gode argumenter for vores gamle Europa:

Verdens største markedsplads: Over 500 millioner forbrugere med stor købekraft er meget attraktivt for alle virksomheder, som producer i eller sælger til det europæiske marked. EU har skabt et indre marked, hvor virksomheder og arbejdskraft kan bevæge sig frit. Det har skabt masser af velstand, og størrelsen af det indre marked er et godt trækplaster overfor investorer.

Retssikkerhed: I Europa er der respekt for regler, og man må som investor ikke frygte, at regeringer pludselig ændrer spilleregler. Mens det i lang tid var en fordel overfor udviklingsmarkederne, så bliver det nu også i stigende grad en fordel overfor USA.

Livskvalitet: Europa er et meget attraktivt sted at leve. I Mercer’s årlige ranking over ”quality of living” ligger 8 ud af de 10 mest attraktive byer i Europa (3 i Tyskland og 1 i Danmark). Det bliver mere og mere afgørende for tiltrækning af talenter.

På trods af Europas fordele og forspring skal vi sørge for, at vi fortsat er med forrest i udviklingen af digitalisering og kunstig intelligens, og at vi har de rigtige rammevilkår for nye virksomheder. Det er nogle af de ting, som vi gerne vil tale om den 29. maj på Nationalmuseet. Se programmet for dagen.