Søstrene Grene vinder “Danish Company of the Year 2021”

På få år har Søstrene Grene opnået kæmpe succes på det tyske marked og har fortsat mange ekspansionsplaner. Søstrene Grene er i år løbet med prisen som Danish Company of the Year.

”Søstrene Grene har ekspanderet succesfuldt på det tyske marked. Virksomheden har med sine danske værdier hurtigt fået succes hos både medarbejdere og kunder i Tyskland og har opnået hele 54 butikker over hele Tyskland siden 2016. De finansielle resultater beviser, at Søstrene Grene også med høj vækst er en profitabel virksomhed,” siger Reiner Perau, adm. direktør i Dansk-Tysk Handelskammer.

I Århus er der også stor begejstring hos CEO og medejer Mikkel Grene: ”Det er med stor glæde og stolthed, at vi her i aften har modtaget Dansk-Tysk Handelskammers erhvervspris. Der er mange danske virksomheder, som gør det rigtig godt i Tyskland, så det er en kæmpe anerkendelse af alle de Søstre, der har arbejdet med vores tyske forretning siden 2016, og som hver eneste dag arbejder på at skabe vidunderlige oplevelser for vores tyske kunder både i de fysiske butikker og på vores tyske webshop. Grundet den flotte modtagelse, vi har fået i Tyskland, ser vi et meget stort potentiale, hvor der er plads til stor vækst i de kommende år, og vi forventer, at det bliver vores største marked allerede i 2022. Vi ønsker at bringe historierne om Anna og Clara, vores nordiske æstetik og den danske hygge ud til mange flere tyske kvinder, og ikke mindst fortsat at bidrage til at styrke det stærke handelsforhold mellem Danmark og Tyskland.

Vinderen af Danish Company of the Year blev i år kåret ved en online prisuddeling. En fagjury og en online afstemning afgjorde udfaldet. I alt blev 639 stemmer afgivet. Feltet bestod af en række danske virksomheder med succes i Tyskland, og den anden finalist udover Søstrene Grene var Semler Holding. Ved samme begivenhed blev vinderen af German Company of the Year 2021 kåret. I den kategori løb Drees & Sommer Nordic med titlen.

Stor interesse for prisen
Prisen Danish Company of the Year uddeles for niende gang. Reiner Perau udtaler: ”Vi har modtaget interessante ansøgninger fra virksomheder inden for mange forskellige brancher. Det har gjort udvælgelsen af finalisterne svær.” Bestyrelsesformand Jens-Henrik Stilhoff Nicolaisen supplerer: Ansøgerne har på forskellig vis stor succes med deres forretninger på begge sider af den dansk-tyske grænse. Finalisterne er alle gode eksempler på, at man som dansk virksomhed kan skabe succes i Tyskland ved stort engagement og høje ambitioner. Virksomhederne skaber nye muligheder, værdi og vækst i spændingsfeltet mellem Danmark og Tyskland.”


Om Dansk-Tyske Erhvervspriser og kriterierne
Dansk-Tysk Handelskammer uddeler Danish Company of the Year til en dansk virksomhed eller organisation, som har haft ekstraordinær vækst i omsætning og/eller medarbejderantal, innovation, der beriger det tyske marked og bemærkelsesværdige investeringer Tyskland. Dansk-Tysk Handelskammer udvælger finalisterne, og vinderen findes via en fagjury og en online afstemning.

 


OM FINALISTERNE

Søstrene Grene
Søstrene Grene er en dansk detailkæde, stiftet i 1973. Konceptet er bygget op omkring historiefortællingerne om de to søstre Anna og Clara. Søstrene Grene tilbyder et stort sortiment af produkter inden for kategorierne bolig og interiør, køkken, hobby og DIY, festartikler og gaveindpakning, skole og kontor, børn og leg samt sæson-produkter. Kæden ejes og drives af grundlæggerfamiliens anden generation fra hovedkontoret i Aarhus, mens butikkerne primært drives på joint venture- og franchisebasis. Søstrene Grene har mere end 240 butikker fordelt på 15 lande og webshops i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Frankrig samt partnerdrevne webshops i Schweiz og på Island.

I det seneste regnskabsår nåede Søstrene Grenes holdingselskab en omsætning på mere end DKK 1,2 mia. samt et overskud før skat på DKK 50 mio. Indeværende regnskabsår bliver formentligt det bedste år nogensinde. Søstrene har et mål om at åbne mere end 100 butikker inden for de næste tre år. På sigt er målet 500 butikker.

Søstrene Grene åbnede den første butik på det tyske marked i Hamborg 2016, og siden er det gået stærkt. I dag har søstrene 54 butikker i Tyskland – det samme som i Danmark. Mens ekspansionsmulighederne er ved at være udtømte i Danmark, er Søstrene Grene på mange måder først lige begyndt i Tyskland, hvor der forventes stor vækst i de kommende år. Forventningen er at komme over de 100 butikker inden for de næste 3-5 år. De danske værdier, som præger ledelsesstilen og virksomhedskulturen, har skabt et stærkt fundament i forhold til at tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere. Søstrene Grene har nu mere end 300 faste medarbejdere i de tyske selskaber og nye kommer til hver uge.

Søstrene Grene ønsker at bringe det særlige danske design og den danske hygge ud til alle tyske kvinder. Mange i Tyskland kender allerede butikkerne godt. Sammen med en effektiv digital strategi har Søstrene Grene i Tyskland skabt en solid position med blandt andet webshop og en ambitiøs omnichannel-strategi. Søstrenes markedsføring sker især via de sociale medier med stærkt og æstetisk indhold, der opfordrer til kreativitet, nysgerrighed og engagement. I Tyskland følges Søstrene Grene pt. af 350.000 tyske kunder på Facebook og 275.000 på Instagram, hvilket skaber et stærkt fundament for en effektiv og personaliseret kommunikation.

Søstrene Grene har store ambitioner på bæredygtighedsområdet: Flere og flere produkter skal kunne bruges igen og igen, ligesom det er ambitionen, at materialerne skal kunne genanvendes eller der skal anvendes genanvendte materialer i flere af søstrenes produkter, engangsplast udfases, og der arbejdes på at minimere produktemballagen. Der er også iværksat initiativer, der skal bidrage til at nedbringe CO2-aftrykket på energiområdet. I flere tyske butikker købes strømmen allerede nu som 100% vedvarende energi. I 2022 vil dette gælde samtlige tyske butikker.

Semler Holding
Semler Gruppen er en dansk, familieejet mere end 100 år gammel virksomhed.

Semler Gruppen (tidligere Skandinavisk Motor Co. A/S) var blandt de allerførste i verden, da de i 1948 indgik importkontrakt med Volkswagen fabrikkerne. ”Boblen” demokratiserede personbilen i Europa og banede vejen for både Volkswagens og Semler Gruppens succes.

I dag repræsenteres de populære bilmodeller fra Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT og Porsche af Semler Gruppens egen detailkæde samt ca. 100 private, autoriserede forhandlere og servicepartnere fordelt over hele Danmark. Markedsandelen på nye biler er ca. 25%

Siden årtusindskiftet har Semler Gruppen udvidet forretningsaktiviteterne til Baltikum og Sverige, til et agentur på landbrugsmaskiner fra John Deere (med europæisk hovedsæde i Mannheim), samt selskaberne i Semler Innovation, der udvikler teknologierne til morgendagens online- og selvkørende mobilitetsløsninger. I 2021 etablerede Semler Gruppen og Volkswagen AG i fællesskab finansierings- og leasingselskabet Volkswagen Semler Finans Danmark A/S. Semler Gruppen omsatte i 2020 for DKK 15,2 mia. Det er en fordobling siden 2011. Driftsresultat (EBITDA) er mere end fordoblet fra DKK 311 mio. kr. i 20211 til DKK 862 mio. kr. i 2020. Trods omfattende Covid-19 restriktioner og verdensmanglen på semiconductors, forventes et 2021 resultat på mindst samme niveau, som det foregående år.

Semler Gruppen har et tæt samarbejde med Volkswagen AG. Det skyldes ikke mindst, at Danmark er en vigtig brik i Volkswagens stort anlagte elektrificerings- og digitaliseringsstrategi. Konsekvenserne af de forandringer som bilbranchen i disse år gennemgår, kan tydeligt aflæses i det danske marked – flere år før det rammer de store europæiske markeder. I skrivende stund er 45% af bilerne i Semler Gruppens ordrebeholdning med stik til opladning. Fra januar til november i år udgjorde Semler Gruppens andel af nyregistrerede elbiler i Danmark hele 40 %.

Semler Gruppen forsyner Volkswagen AG med værdifuld indsigt og know-how om det danske marked, f.eks. uddannelse/omskoling af teknisk personale, digitaliseret kundekontakt, elbilskundernes forandrede adfærd og fremtidens mobilitetsløsninger. På den måde støtter Semler Gruppen op om Volkswagen AGs klare ambition om en væsentlig reduktion af klimaaftrykket og CO2 neutralitet i 2050.