Tysklands økonomi sidder fast i recession

Ifo's erhvervsklimaindeks er faldet for anden gang i træk fra 86,3 point i december til 85,5 point i januar 2024. De tyske virksomheder vurderer både den nuværende situation og forventningerne til de kommende måneder dårligere end i december. Den tyske økonomi hænger fast i recession.

25.01.2024


Fordelingen i de forskellige brancher er som følger: 

  • I industrien er indekset steget. Virksomhederne kæmper dog stadig med faldende ordrebeholdninger, men tilfredsheden med den nuværende situation er lidt større, og forventningerne til de kommende måneder er steget en smule.  
  • I servicesektoren går indekset tilbage. Forventningerne er mere pessimistiske, og virksomhederne er mere utilfredse med ordrebeholdningerne. Servicevirksomhederne vurderer den nuværende situation betydeligt dårligere.   
  • Handelssektoren er hårdt ramt og oplever det laveste erhvervsklimaindeks siden oktober 2022. Udviklingen gælder både detail- og engrosvirksomhederne.  
  • I byggesektoren fortsætter indekset sin nedadgående kurve. Virksomhederne ser mere negativt på den nuværende situation, og det allerede pessimistiske syn på de kommende måneder bliver mere dystert.  
     

Finansloven for 2024 indeholder en del besparelser, og derfor nedsætter ifo-instituttet sin vækstprognose for 2024 med 0,2 procentpoint. Ifo-instituttet forventer, at Tysklands BNP vokser 0,7 procent i 2024