Huslejestigninger skal begrundes

Når udlejer forhøjer husleje, er det ikke nok blot at henvise til øvrige huslejepriser på online portaler.

Lejere i Tyskland er forpligtet til at give samtykke til huslejestigning, hvis den nuværende leje er mindre end den normale leje i området ("ortsübliche Vergleichsmiete").

Men udlejerens krav skal opfylde flere kriterier for at blive anset som retsmæssig. Lejestigningen skal varsles skriftligt og med en tilstrækkelig frist. For at give lejeren muligheden for at prøve stigningen, skal udlejeren også forklare beløbet fra ortsübliche Vergleichsmiete. Som Byretten i München har afgjort (Az.: 472 C 23258/17) er det ikke tilstrækkeligt, hvis udlejeren i denne sammenhæng henviser til en online database som f.eks. „Immobilienscout24.de“. Ifølge dommeren giver den online database kun udtryk for udlejerens forestillinger og viser derfor en højere kvadratmeterpris, end den som faktisk blev aftalt. Desuden udviser den online portal kun nuværende priser og ikke – som loven fastsætter - priser fra de sidste 4 år.

Dommen viser, at huslejeforhøjelsen skal skrives omhyggeligt for at blive accepteret af domstolen. Således kan stigningen blive begrundet med en sammenligning af andre lejer (”Mietpreisspiegel”), hvis der eksisterer en sådan i den pågældende kommune.