Afgifter i Tyskland. Künstlersozialkasse – sociale bidrag til freelance kunstnere og ”kreative”

Når man taler om kunstnere, tænker man ofte på de traditionelle kunstnere, som f.eks. optræder på teatre, i orkestre og kor, radio og fjernsyn, forlag, museer, cirkus osv. Men digitaliseringen er med til at forandre definitionen på en kunstner.

Helt almindelige tyske virksomheder kan derfor blive indberetningspligtige og skal betale pensionsbidrag til freelance tekstere eller illustratorer via Künstlersozialkasse. Det sker jævnligt inden for reklamebranchen, eller hvis du som virksomhed f.eks. får lavet en ny hjemmeside eller et nyt logo.

Vær opmærksom på:

  • Det gælder også, når freelanceren er på deltid eller har bopæl i udlandet (ikke Tyskland).
  • Ydelserne er kun indberetningspligtige, når de udføres af tyske enkeltmandsfirmaer eller personselskaber (dvs. ikke af et tysk GmbH, AG).
  • Bidraget, der skal indberettes til Künstlersozialkasse, er på 4,2 % af betalingen (2021).
  • Hvis indberetning undlades eller indeholder forkerte oplysninger, kan der idømmes bøde på op til 50.000 €.
  • De tyske myndigheder kontrollerer sådanne indbetalinger og indberetninger direkte i virksomhederne (“Außenprüfung”) og ikke fjernt og digitalt som i Danmark.

Alle tyske myndigheder gennemfører en Außenprüfung – dvs. en ekstern inspektion for deres fagområde. Og som tysk virksomhed er det noget, man realistisk må regne med. Der findes Außenprüfung for A-skat og andre skatter, moms, socialforsikring, sygekasse, arbejdsskade/ulykkesforsikring osv.

Denne artikel er fra jurist og skattekonsulent Lars Eriksen, Dantax (eriksen@dantax.dk, tlf. +49 461 700 35 12).