Tyske klimamål og stigende elforbrug: Habeck vil sætte turbo på vedvarende energi

I Tyskland er der en stor diskrepans mellem behovet for el, klimamål og produktionen af vedvarende energi.

Mens elforbruget i 2021 steg med 12 terawatttimer til 560 terawatttimer, faldt andelen af vedvarende energi i elproduktionen med 3 % til 226,8 terawatttimer. 

Den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck forventer, at elforbruget stiger med 190 terawatttimer - omkring 25 % - frem til 2030. Samtidig skal andelen af vedvarende energi stige fra 42 % til 80 %. Som konsekvens skal Tysklands vedvarende energi udbygges tre eller måske endda fire gange så hurtigt. 

Hvad kræver det at nå klimamålene samt mindske kløften mellem energiproduktion og elforbrug? Konkrete tiltag udgør: 

  • Udbygning af sol- og vindenergi på land – med en "vind-på-land-lov" skal to procent af statens areal være øremærket til vindkraft i fremtiden. 
  • Opførsel af havvindmølleparker, der i 2030 skal kunne producere 30 gigawatt – i stedet for de nuværende 7,8 gigawatt  
  • Habeck planlægger finansieringsprogrammer for brintteknologi, en "strategi for opbygning af klimaneutralitet" og en "solaccelerationspakke". Dette giver mulighed for lovmæssig forankring af en solcellepligt på nybyggeri. 
  • En tredobling af CO2-reduktioner i forhold til det sidste årti. For at opnå dette skal den årlige CO2-reduktion stige fra 15 millioner tons i 2010'erne til over 40 millioner tons i anden halvdel af 2020'erne. 
  • EEG-tillægget (afgift til finansiering af vedvarende energi) skal finansieres over det føderale budget for at aflaste forbrugernes el-omkostninger. 

Med krigen i Ukraine har tysk energipolitik også fået en sikkerhedskomponent. For hurtigt at blive mindre afhængig af Rusland, vil disse energipolitiske tiltag sikkert blive komplimenteret af nye.

Vi holder jer opdateret.