Kommer Tyskland til at mangle gas om vinteren?

19.07.2022

Det vigtigste økonomisk-politiske spørgsmål i Tyskland er i øjeblikket afhængigheden af ​​russisk naturgas. Politikerne og virksomhederne forbereder sig for tiden på et scenarie, hvor Rusland ikke længere vil levere gas til Tyskland.

De tyske vismænd har analyseret spørgsmålet og mener, at Tyskland under visse omstændigheder kan klare vinteren uden russisk gas.

Nedenstående grafik viser scenarier fra det bedste til det dårligste tilfælde, og at Tyskland har 80 procent sandsynlighed for at undgå gasmangel.

Ikke desto mindre vurderer de tyske vismænd skaden i værste fald til 283 Milliarder euro og 10 pct. af BNP i 2021.

En vigtig og ukendt faktor i beregningen er vinteren og dermed forbruget til at opvarme private og offentlige bygninger. Det er dog også en mulighed, at akut gasmangel kun opstår i vinteren 23/24.

De tyske vismænd understreger også i deres analyse, at det er vigtigt at lægge de høje priser over på forbrugerne for at opnå besparelser i systemet.
 

Tilgængeligheden af ​​naturgas udover efterspørgslen, hvis Rusland stopper leveringen af gas i juli 2022:

Kilde: Sachverständigenrat

Det er også vigtigt at understrege, at mange tyske analytikere er mere pessimistiske end Tysklands vismænd.

I den økonomiske videnskab er prognosen for mangel et klassisk eksempel på en self-defeating prophecy. Prognosen sørger for, at den ikke bliver til en realitet, fordi aktørerne tilpasser deres opførelse for at undgå manglen.