Forretningskultur i Tyskland: Hvad skal man ellers vide om Tyskland?

TRADITIONER

Tyskerne er meget glade for deres traditioner og højtider. I Bayern plejer man at fejre Oktoberfest i Lederhosen med en stor fadøl i hånden (eine Maß). Derimod fejrer man karneval i Köln, klædt i ekstravagante og farverige kostumer. Og i Nordtyskland er det havet, som har påvirket menneskernes festkultur. I Hamborg afholder man hvert år en stor havnefest (Hamburger Hafenfest), og i Kiel foregår der traditionelt en international kapsejlads samt folkefest i rammerne af Kielerugen (Kieler Woche).

En tradition til jul er et besøg på et Weihnachtsmarkt/Christkindlmarkt, som går helt tilbage til middelalderen. Julemarkedets formål var dengang at indkøbe forråd til vinteren. I dag består et typisk julemarked af talrige salgsstande og er ofte placeret foran en historisk bygning. Et besøg på et julemarked er blevet en højtelsket tradition, hvor der typisk drikkes Glühwein, den tyske variant af gløgg, med eller uden Schuss (snaps).

BERØMTE TYSKERE

Tyskland råder over et hav af betydningsfulde personer, som har en stor betydning inden for samfundsliv, kulturliv og videnskaben.

Som repræsentant for videnskaben er fysikeren Albert Einstein (1879– 1955), grundlæggeren af relativitetsteorien. Einstein vandt nobelprisen i fysik i 1921, hvor han blev honoreret for sin lov om den fotoelektriske effekt. Den klassiske tyske litteraturkanon er især blevet præget af Johann Wolfgang von Goethe (Faust, 1808), Friedrich Schiller (Die Räuber, 1781), Thomas Mann (Buddenbrooks, 1901) og Günther Grass (Die Blechtrommel, 1959).

Det mest kendte band i udlandet er Rammstein, som er kendt for koncerter med en masse pyroteknik. Inden for den klassiske musik er Johann Sebastian Bach (1685–1750) og Ludwig van Beethoven (1770– 1827) de mest berømte komponister i tysk historie. Mindre kendt i udlandet – men derimod meget kendt i Tyskland – er musikgrupperne Die Ärzte (”Lægerne”) og Die Toten Hosen (”De Døde Bukser”).

SPORT

Tyskland er en sportsnation, der elsker at udøve og se sportsbegivenheder. Ca. 28 mio. tyskere er medlem i en af de over 91.000 sportsforeninger i Tyskland. Fodbold er med knap 7 mio. medlemmer den mest dyrkede sportsgren i Tyskland efterfulgt af gymnastik, tennis, atletik, håndbold og ridning. Fodbold bliver ofte betegnet som ”schönste Nebensache der Welt”, og er den klart foretrukne tilskuersport. Tyske klubber og Bundesligakampe har et stort tilhængerantal i udlandet, og kampene bliver streamet af fans over hele verden. Især klubberne Bayern München og Borussia Dortmund har en bred international fanskare.

I internationale sportssammenhænge er Tyskland altid stærkt repræsenteret og har igennem årene leveret stærke resultater. Fire gange er Tyskland indtil videre blevet verdensmester i fodbold: 1954, 1974, 1990 og senest i 2014, hvor Tyskland slog Argentina i finalen med 1–0.

I tennissporten er det året 1988, der huskes, hvor Steffi Graf (*1969) som første kvinde opnåede Golden Slam og dermed vandt alle fire Grand Slam-turneringer plus den olympiske guldmedalje inden for ét kalenderår. Tre år tidligere vandt Boris Becker (*1967) som yngste spiller nogensinde Wimbledon.

En anden international kendt sportsudøver er legenden Michael Schumacher (*1969), som er den mest succesfulde Formel 1-kører nogensinde. Af sine i alt syv verdensmestertitler vandt han fem i træk i perioden 2000–2004.

MAD OG DRIKKEVARER

Med tysk mad associeres tit begreber som Schnitzel og Sauerkraut eller Currywurst og pølser. Overordnet set findes der ikke en traditionel tysk madkultur, da dette varierer i de forskellige regioner. Generelt består tysk mad dog af meget fed mad med mange kulhydrater, og der serveres store portioner. Svinekød er tyskernes præference med et årligt indtag på 32,8 kg. per person (2020). Den berømte Currywurst, som er en pølse af svinekød skåret i småstykker og vendt i karrysauce, er en tysk klassiker, som kan købes ved den lokale Frittenbude (pølsevogn).

Kigges der nærmere på drikkevarer, er det helt klart øl, som er den mest foretrukn alkoholiske drikkevare. Tyskerne drikker 8 milliarder liter øl om året. I Tyskland findes der omtrent 1.300 bryggerier, der producerer over 5.000 forskellige slags øl. Utallige turister rejser til Tyskland hvert år for at nyde deres yndlingsøl på ølfester, i traditionelle ølbarer (Kneipen) eller til ølsmagning.


Tyskerne sætter pris på, at man ser hinanden i øjnene, når man skåler. Ellers bringer det uheld. Vær forberedt på, at en tysker siger, at det giver 7 års dårlig sex, hvis man ikke ser hinanden i øjnene, når man skåler. Tysklands mangfoldighed afspejler sig også i deres præference for øl.

I Tyskland er drikkepenge som regel ikke inkluderet i regningen, og det forventes således, at du giver drikkepenge. En god tommelfingerregel er at give 5–10 pct. i drikkepenge, når du er på café eller restaurant.

NYTTIGE FAKTA:

BILER

Biler er det ultimative statussymbol for tyskerne. Bilerne skal helst være ”Made in Germany”. VW er på globalt plan den andenstørste bilproducent med 9,16 mio. solgte biler i 2020. Sammen med VW genererede mærker som AUDI, BMW, Porsche og Mercedes og resten af den tyske bilindustri en omsætning på knap 378 milliarder euro i 2020.

FRITID

„Dienst ist Dienst, und Schnaps ist Schnaps“, sådan lyder et gammelt tysk ordsprog, som indikerer en skelnen mellem arbejdsliv og privatliv. Fokus på levering af kvalitet, produktivitet og det formelle arbejdsmiljø i tyske virksomheder gør, at tyskere ikke føler samme behov for socialisering på arbejdspladsen som danskerne. Tyskere værdsætter en generel distance til deres kolleger og foretrækker dermed at adskille arbejdsliv og privatliv.

ÅBNINGSTIDER

Forretningernes åbningstider reguleres ved lukkeloven, den såkaldte Ladenschlussgesetz, der siger, at butikker skal være lukket på søndage og helligdage. Undtagelser er offentlige steder som togstationer, lufthavne og madmarkeder. I 2006 besluttede den tyske Forbundsdag, at bestemmelser vedrørende lukkeloven skal udarbejdes af delstaterne selv. Så i mange tyske byer har regelmæssige ”Verkaufsoffener Sonntag” etableret sig. For at være på den sikre side anbefales det dog at tjekke dette på den enkelte delstats hjemmeside frem for at antage, at butikker holder lukket om søndagen.

BETALINGSFORMER

”Bargeld lacht”. Tyskerne var tidligere skeptiske over for innovative elektroniske betalingsløsninger og forholdt sig konservativt til udviklingen af nye betalingsformer. Dette betød, at det var normalt at have store summer kontanter liggende i sin pung. Desuden var det ikke lige så udbredt som i Danmark at betale med kort. Mindre beløb (under 20 Euro) blev som udgangspunkt betalt med kontanter. Dette har dog ændret sig markant under coronapandemien, og nu betaler langt flere mennesker i Tyskland med kort - også ved mindre summer. I mange butikker accepterer man dog stadig kun betaling med det tyske EC-betalingskort eller kontanter. Vi anbefaler derfor, at du hæver penge, når du skal på visit i Tyskland.