Arla Foods vinder Dansk-Tysk Erhvervspris 2015

Dansk-Tysk Handelskammer uddeler sin Erhvervspris til Arla Foods. Mejeriselskabet vinder prisen for deres succes på det tyske marked.

”Arla Foods er en værdig modtager af Dansk-Tysk Erhvervspris 2015. Mejeriselskabet har været på det tyske marked i mere end 50 år og indledte en strategisk satsning i 2011. Siden har selskabet investeret massivt. Deres ambitiøse satsning om at gøre Tyskland til et kernemarked bærer nu frugt. Arla Foods har på få år erobret de tyske forbrugere med danske produkter og er i dag et velkendt brand. Det afspejler sig også i deres omsætning, som på tre år er steget fra 500 mio. til over 2 mia. euro”, siger Reiner Perau, adm. direktør i Dansk-Tysk Handelskammer.

”Vi er rigtigt glade og stolte over at have vundet dette års Dansk-Tysk Erhvervspris. Vi har været igennem en meget intens rejse i Tyskland, hvor vi de seneste par år har etableret en ledende position på det tyske marked. Det har været en proces, hvor alle medarbejdere har ydet en kæmpe indsats for at skabe en succesfuld Arla-virksomhed. Derfor er vi alle glade for at modtage prisen, som en fin anerkendelse af det arbejde, der er blevet udført. Det giver også yderligere energi til at fortsætte med at udvikle og forbedre resultaterne”, udtaler Tim Ørting Jørgensen, Executive Vice President hos Arla Foods.

Reiner Perau supplerer: ”I år var Arla Foods, Rail and Road Protec, Sirona Dental, Siteimprove og Universal Robots nomineret til Dansk-Tysk Erhvervspris. For alle finalister er det dansk-tyske samarbejde en naturlig og integreret del af hverdagen. Dette års finalister er gode eksempler på bredden og dybden i det grænseoverskridende samarbejde. Alle nominerede kombinerer danske og tyske kompetencer på en innovativ måde, hvilket skaber værdi, nye muligheder og ikke mindst vækst”.

Dansk-Tysk Handelskammers formand Jens-Peter Saul overrakte prisen til Tim Ørting Jørgensen, Executive Vice President hos Arla Foods, den 25. november 2015 på AC Hotel Bella Sky Copenhagen.


De fem finalister til Dansk-Tysk Erhvervspris 2015

Arla Foods

Arla Foods er Europas største mejeriselskab med knap 20.000 ansatte på verdensplan. Mens Arla Foods’ brands har været på det tyske marked i årtier, startede en stor strategisk satsning i 2011: Arla fusionerede med Hansa-Milch fra Nordtyskland. Sidenhen har Arla Foods overtaget Allgäuland-Käsereien i Sydtyskland og fusioneret med Milch-Union Hocheifel. I dag har selskabet næsten 2.000 medarbejdere i Tyskland. Den danske producent er i løbet af få år blevet til Tysklands tredjestørste mejeriselskab og leverer til alle store fødevarekæder i Tyskland. Derudover er koncernen førende inden for økologi. Arla Foods har med stor succes introduceret innovative produkter som Castello, Arla Kærgården, Arla Buko i 17 varianter, Arla Bio og senest Arla Skyr til de tyske forbrugere. Omsætningen er på tre år steget fra 500 mio. til over 2 mia. euro. Selskabets stærke position hos de tyske globale kunder gør det muligt at bruge det som springbræt til vækst i resten af Europa.

Rail and Road Protec

Rail and Road Protec (r2p) blev grundlagt i 2009 af et dansk-tysk ledelsesteam og har nu 67 ansatte. r2p fra Flensborg producerer it-løsninger til offentlige transportmidler. Virksomhedens soft- og hardwareprodukter giver en mere sikker og økonomisk transport. Til deres portefølje hører videosikkerhed i offentlige transportmidler, GPS-løsninger såvel som flådeovervågning og -management og systemintegration af hardware som alkometre. Siden opstarten er omsætningen vokset til forventeligt 12 mio. euro i år. I 2013 overtog r2p to danske virksomheder for at supplere deres portefølje og har siden udvidet med 7 ansatte til i dag at tælle 20 i Danmark. Virksomheden har i dag 1.600 kunder i Danmark og til kunderne hører Anchersen Busser, DSB og Movia i København. 20-25 % af r2ps omsætning bliver i dag genereret i Danmark, hvor ordrerne siden overtagelsen er steget med ca. 40 %. Hele vejen igennem har r2p lagt vægt på at bevare den tosprogede mangfoldighed ved at ansætte medarbejdere, der taler begge eller flere sprog. Derfor kunne r2p også vinde en gruppe af soft- og hardwareudviklere fra Sønderborg til selskabet i Flensborg.

Sirona Dental

Sirona Dental blev grundlagt i 2000 i Aarhus. Virksomheden udvikler og producerer hygiejneudstyr til tandlæger. Som de eneste i verden leverer de et produkt, som rengør instrumenter både udvendigt og indvendigt, smører alle bevægelige dele og som samtidig steriliserer. Virksomheden blev i 2004 en del af den tyske koncern Sirona Dental Systems. Tysk koncern-knowhow og tyske ressourcer kombineret med dansk innovationskraft og fleksibilitet har gennem årene ført til en positiv udvikling i teknologi, omsætning og produktionsprocesser. Det har fungeret så godt, at Sirona i dag er koncernens lean production lighthouse. Også antallet af medarbejdere er siden 2004 vokset fra 20 til 57. Sirona Dentals omsætning er fra 2013 til 2015 vokset med 43 %, og de har dermed opnået omsætnings- og indtjeningsrekord. Det tyske marked udgør nu 25 % af den samlede omsætning og er det største.

Siteimprove

Siteimprove udvikler intelligente online værktøjer til offentlige og private organisationer til vedligeholdelse og forbedring af websites. Værktøjerne bruges til at tjekke for døde links, men også til søgemaskineoptimering og webanalyse. Det forbedrer websites til gavn for kunder og borgere. Københavnske Siteimprove blev startet i 2003 af en dansk iværksætter og tæller i dag 250 medarbejdere. Udviklingen foregår stadig i Danmark. Siden 2013 har virksomheden været til stede på det tyske marked. Siteimprove har systematisk opdyrket det tyske marked med fokus på den private sektor via kold kanvas. Fra starten lagde virksomheden vægt på at have en lokal tilgang ved at ansætte tyske medarbejdere, men samtidig bevare den danske entreprenørånd. Det har vist sig succesfuldt og på to år er medarbejderantallet steget til 11. I dag har Siteimprove med kontor i Berlin mere end 120 private og offentlige kunder – på kundelisten findes Audi, Beiersdorf, IHK Frankfurt og Allianz. I dag er Tyskland virksomhedens hurtigst voksende marked med en omsætning, der er fordoblet fra 2014 til 2015.

Universal Robots

Universal Robots udvikler og fremstiller robotter og er specialiseret i små, lette og fleksible robotarme til automatisering af opgaver, hvor det tidligere ikke kunne betale sig. Robotterne muliggør med deres indbyggede sikkerhed et tæt samarbejde mellem mennesker og maskiner. Virksomheden har hovedsæde i Odense og tæller i dag 220 medarbejdere globalt. Tyskland var det første eksportmarked for Universal Robots, som solgte de første robotter til den tyske industri i 2009. Virksomheden sælger i dag robotter til 50 lande, og Tyskland er det næststørste marked. Siden 2013 er omsætningen på det tyske marked tredoblet. Det dansk-tysk samarbejde betyder meget for virksomheden, som bruger tyskproducerede komponenter i robotterne. Udviklingssamarbejdet med de tyske leverandører er med til at skabe konkurrencedygtige produkter med en lang levetid. For at sikre det bedst mulige samarbejde, tilbyder Universal Robots tyskundervisning til sine medarbejderne på alle niveauer, så de bedre kan kommunikere med samarbejdspartnere og slutbrugere. Universal Robots leverer i dag robotter til mange små og mellemstore industrivirksomheder i Tyskland, men også til store industrikoncerner som BMW.

Kort om Dansk-Tysk Erhvervspris og kriterierne:

Dansk-Tysk Handelskammer uddeler erhvervsprisen til en virksomhed eller organisation, som er særdeles innovativ, har ydet et særligt bidrag til de dansk-tyske erhvervsrelationer eller som har opnået en unik virksomhedsmæssig succes. Dansk-Tysk Handelskammer udvælger finalisterne, og vinderen findes via en online-afstemning og en fagjury i år bestående af Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv, Dr. Martin Wansleben, adm. direktør i Deutscher Industrie- und Handelskammertag, Claus Robert Krumrei, Tysklands ambassadør i Danmark, Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, samt Lars Erik Pedersen, Country Director for Tyskland, Østrig, Schweiz og Sverige hos BESTELLER og repræsentant for sidste års vinder.