2018 -> 2019

2018 var et begivenhedsrigt år i tysk politik og økonomi, og 2019 ser lige så spændende ud. Opbakningen til de traditionelle partier bliver testet ved fire valg. Og Tyskland har mulighed for at holde 10-års jubilæum for økonomisk opsving.

Politik

2018 blev et tumultarisk år i tysk politik. Efter lange seje regeringsforhandlinger og farvel til Angela Merkel som formand for CDU, er den politiske situation åben.

De traditionelle partier skal i 2019 stå deres prøve ved tre østtyske delstatsvalg samt EU-valget. På fløjene står AfD, Die Grüne og Die Linke klar til at sluge stemmer. Die Grüne har potentiale for overtage pladsen som "Volkspartei" i stedet for SPD.

I de nordtyske regioner er Femern Bælt et topaktuelt emne, da den endelige godkendelse fra de tyske myndigheder er på trapperne. 2019 vil give et nærmere indblik i, hvor mange klager der er imod forbindelsen, og hvornår Nordeuropas største byggeprojekt kan skydes i gang.

Økonomisk udvikling

Høj beskæftigelse, stigende lønninger og rekordstort offentligt overskud - det går godt i tysk økonomi! I 2019 kan tyskerne fejre jubilæum efter 10 års opsving. Men luften er ved at gå ud opsvinget. Væksten bliver mindre, og de fleste regner med lidt over 1 % vækst i 2019.

Flaskehalse på arbejdsmarkedet, krise i bilindustrien, det forestående Brexit og faren for en handelskrig i den globale økonomi truer den tyske eksport og økonomi. De store tyske virksomheder er afhængige af frihandlen og mere følsomme over for protektionisme.

Men intet tyder på, at en decideret recession er på vej. I World Economic Forums ranking af de mest konkurrencestærke økonomier indtager Tyskland en tredjeplads.

Dansk-tysk samhandel

Vores Eksportbarometer har vist, at også de danske eksportører ser mindre optimistisk på deres tysklandforretning i 2018 og 2019. Virksomhederne er udfordret af det konkurrenceintensive tyske marked og påvirkes af en tysk økonomi, som ikke står så stærkt som i de foregående rekordår.

Ikke desto mindre er de danske eksportører fortsat overvejende optimistiske, og dansk eksport til Tyskland forventes at vækste med 2,5 % i 2019.