Det danske EU-formandskab vil have fokus på sikkerhed, konkurrenceevne og den grønne omstilling. Den aktuelle verdenssituation kræver et samlet Europa og et tættere (sikkerheds)politisk og økonomisk samarbejde. Med Ruslands angrebskrig mod Ukraine og stigende hybride trusler vil Danmark i de kommende måneder arbejde for at styrke Europas forsvarsevne, øge robustheden i kritisk infrastruktur og udbygge samarbejdet med partnere som NATO.
Fra et økonomisk perspektiv står EU over for en central udfordring: at forene konkurrenceevne og grøn omstilling på europæisk niveau. Det står klart, at vi har brug for mindre bureaukrati og mere innovation, så europæiske virksomheder også i fremtiden kan være konkurrencedygtige.
Men konkurrenceevne og grøn omstilling er ikke hinandens modsætninger – de kan og skal gå hånd i hånd og blive nøglen til en fremtidssikker europæisk økonomi. For kun dem, der allerede i dag fremmer bæredygtig innovation, investerer i klimavenlige teknologier og etablerer ressourceeffektive forretningsmodeller, vil stå stærkt på det globale marked i det lange løb. For at dette kan lykkes, skal virksomheder i Europa have friheden til at drive innovation fremad – uden at blive bremset af unødvendig regulering.
Netop i dette spændingsfelt ligger der en særlig mulighed for det dansk-tyske samarbejde: Danmark og Tyskland kan sammen vise, at konkurrenceevne og grøn omstilling ikke behøver at stå i modsætning til hinanden. Uanset om det gælder energi, infrastruktur, digitalisering, kunstig intelligens eller cirkulær økonomi – sammen kan de to lande gå forrest som drivkræfter i Europa. Det danske formandskab kan her fungere som katalysator for et stærkt, bæredygtigt og konkurrencedygtigt Europa.