For få investeringer, for meget bureaukrati og for høje lokale driftsomkostninger er medvirkende til, at virksomhedernes pessimistiske forventninger fra foråret er blevet en realitet. DIHK sænker prognosen for 2024 til en lille recession på -0,2 procent. I 2025 forventes nulvækst.
Rundspørgen viser:
- Tilfredsheden med den aktuelle forretningssituation går tilbage. 26 procent af virksomhederne melder om en god forretningssituation, 25 procent om en dårlig. Dermed falder tilfredsheden fra fem til et point.
- Virksomhedernes forventninger til fremtiden er pessimistiske. Antallet af virksomheder med negative forventninger til de næste 12 måneder stiger fra 26 procent til 31 procent. Kun 13 procent af de adspurgte virksomheder har positive forventninger til de kommende måneder. Alt i alt falder forventningerne fra -10 point til -18 point, hvilket ligger markant under det langsigtede gennemsnit på 4 point.
- Den indenlandske efterspørgsel udgør den største risiko for tyske virksomheder (59 procent), hvorefter erhvervspolitiske rammebetingelser (57 procent) og arbejdsomkostninger (54 procent) fremhæves. Derudover peger hver anden virksomhed på mangel på kvalificeret arbejdskraft samt energi- og råvarepriser som et problem. Særligt “bureaukrati” bliver i fritekstsvar nævnt adskillige gange som en hindring.
- På trods af en robust verdensøkonomi, forværrer eksportforventningerne i industrien sig. 31 procent af virksomhederne forventer faldende eksport i de kommende 12 måneder. Kun 19 procent forventer en stigende eksport.
- Investeringslysten blandt de tyske virksomheder falder. Mens 23 procent af virksomhederne fortsat planlægger at øge investeringerne, ser 33 procent sig nødsaget til at reducere deres investeringer.
- Virksomhedernes økonomiske situation forbliver stort set uændret. 41 procent af virksomhederne vurderer deres finansielle situation som problematisk.
DIHK udtrykker en stor bekymring for den økonomiske belastning, Tyskland i øjeblikket påfører Europa, og mener ikke længere, at Tyskland kan retfærdiggøre at kalde sig for Europas økonomiske trækhest. “Vi oplever en strukturel krise. Ud over de høje omkostninger til energi og personale, det øgede bureaukrati og skattetrykket, er der også geopolitisk usikkerhed og et fald i efterspørgslen fra ind- og udland.” udtaler adm. direktør i DIHK, Martin Wansleben. Det vil være nødvendigt med produktivitetsfremgang og dermed også med massive investeringer.