Berlin afløser Bayern som vækstchampion

Vækst er lig med investeringer og muligheder. I mange år har de sydtyske delstater Bayern og Baden-Württemberg fungeret som vækstmotor for Tyskland. Men nye væksttal fra 2018 viser, at der også kan være stort potentiale i andre delstater.

"Berlin ist arm, aber sexy," sagde Berlins borgmester for 15 år siden med henvisning til, at Berlin ganske vist har charme, men er en økonomisk svag delstat - et image, som er ved at ændre sig. I 2018 lagde Berlin sig på en førsteplads mht. BNP-vækst. Hele 3,1 % vækstede Berlin - et godt stykke over nummer to, Hessen, som vækstede med 2,2 % og mere end dobbelt så meget som gennemsnittet på 1,5 %. Faktisk har Berlin siden 2014 ligget over gennemsnittet. Oversigten nedenfor viser BNP-væksten i de enkelte delstater i 2018.

Sidste års nummer et, Bayern, er rykket ned på en niendeplads, Baden-Württemberg på en syvendeplads. Årsagen til forskydningen af ranglisten er, at især de sydtyske delstater er stærkt afhængige af eksport og påvirket af dieselkrise, dårlige globale konjunkturer, usikkerheden omkring Brexit og truslen om internationale toldmure.

Berlin derimod er mindre afhængig af eksport. Og hovedstaden er blevet til et hub for mange dynamiske start-ups, også fra udlandet. De er med til at drive væksten i Berlin.

Men selvom Berlin i 2018 vækstede langt mere end de sydtyske delstater, er det fortsat Bayern og Baden-Württemberg, der er de økonomiske sværvægtere i Tyskland. Ser man på BNP per indbygger, er niveauet dobbelt så højt i Bayern som i Berlin. For danske virksomheder er der derfor fortsat rigtigt gode muligheder i Sydtyskland.

Jeg anbefaler dig som dansk virksomhed at tage et kig på væksten i Tyskland, men mindst lige så meget på, hvor din branche er dominerende, når du skal finde det rette marked. Du kan hente inspiration i vores branchekort.