Den tyske emballagebekendtgørelse

Siden 2009 placeres produktansvaret for emballagen entydigt hos "Erstinverkehrbringer". Udtrykket betyder direkte oversat: "Den person, som først bringer en vare i omløb".

En dansk eksportør "bringer sin vare i omløb", når han transporterer varen over den tyske grænse og leverer den hos kunden. Den danske eksportør har dermed produktansvaret. Dette gælder også for handelsfirmaer, der køber varer og leverer dem til tyske kunder. Produktansvaret omfatter den emballage, som varen leveres i. 
Vareproducenten/handelsfirmaer kan som udgangspunkt ikke selv samle sin brugte emballage ind og må derfor gøre brug et af eksisterende indsamlingsselskaber (duale system).

Der skelnes mellem salgsemballage, som ender hos slutbrugerne, og transportemballage, der bliver hos grossist eller forhandler.
Alle parter dokumentere, at der bliver sørget for indsamling og genvinding af emballagen efter brug.

Mange danske eksportfirmaer har allerede mærket de skærpede krav til dokumentation, idet de tyske kunder kræver skriftlig bekræftelse på, at firmaet er tilmeldt en indsamlingsordning. 

Der findes mange forskellige indsamlingssystemer (duale systemer) i Tyskland, som efterhånden har specialiseret sig på forskellige områder.  

Katrin Herholdt

Leder emballage- & miljøservice
T 32 83 00 66
kh(at)handelskammer.dk

Irma Hadzovic

Emballage- & miljøservice
T 33 41 10 43
ih@handelskammer.dk